Menu
Głodomorek / Smacznie i z pasją
Głodomorek / Smacznie i z pasją
Zastosowanie pszenicy w kuchni

Pszenica w kuchni

Napisano dnia 4 marca 20225 marca 2022

Pszenica w kuchni to obecnie bardzo popularny dodatek do posiłków. Zyskuje coraz więcej zwolenników, dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym. Z tego zboża powstaje wiele produktów spożywczych, które możemy spożywać codziennie. Ich przygotowanie nie jest trudne. A za to smaczne daina powstają, gdyż pszenica ma delikatny i słodki smak. Zawiera dużo białka, błonnika, potrzebnego do trawienia i inne składniki mineralne. Jej pradawne odmiany cieszą się ogromną popularnością w świecie fit, jak choćby kasza bulgur czy orkisz.

Pszenica w kuchni z pewnością może być nazywana daniem pełnowartościowym, ale przede wszystkim pełnoziarnistym. Takie produkty tworzone są poprzez zmielenie całego ziarna zboża. Zatem jak pszenica może być wykorzystana w naszej kuchni? Jak może wpłynąć na nasze zdrowe odżywiania? Czy ma szerokie zastosowanie? Jeśli szukacie odpowiedzi, zapraszamy Was do naszego poniższego artykułu. Przygotowaliśmy wiele ważnych informacji a także ciekawostek. Zobaczcie sami!

Zastosowanie pszenicy w kuchni

Pszenica w kuchni wykorzystywana jest w wielu wariantach, zatem z pewnością uda nam się wzbogacić nasz jadłospis o zdrowe składniki, jednak w taki sposób, aby nam się szybko nie znudziły. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, w jakiej formie występuje zdrowa pszenica w kuchni. Oto kilka przykładów:

  • mąka pszenna,
  • kasza kuskus,
  • makaron pszenny,
  • kaszka manna.
Pszenica w kuchni
Pszenica w kuchni – sprawdź!

Mąka pszenna w kuchni

Mąka pszenna to rodzaj mąki wykonany z pszenicy. Można ja stosować chociażby do produkcji sosów, zdrowego pieczywa, a nawet ciast. A to dlatego, że zawiera minerały oraz witaminy, dla przykładu witaminy z grupy B. Jest lekkostrawna, dlatego jest zalecana osobom, które mają problemy żołądkowe. Warto wymienić podstawowe typy mąki pszennej:

  1. mąka tortowa – ma najniższą zawartość minerałów i witamin, dlatego służy do produkcji pulchnych ciast typu biszkopty, ale też jest lekkostrawna, więc służy do pieczenia chlebów,
  2. mąka razowa – zawiera dużą ilość błonnika, wyrabia się z niej chleby, makarony, ten rodzaj sprawia, że jesteśmy dłużej nasyceni posiłkiem, nie odczuwamy ponownie tak szybko głodu,
  3. mąka Graham – wyrabia się z niej pieczywo oraz krakersy,
  4. mąka krupczatka – jest przeznaczona głownie do wyrobu ciast, zwłaszcza ciasto kruche,
  5. mąka poznańska – to mąka, która idealnie nadaje się do wyrobów typu kluski,makarony, itd,
  6. mąka wrocławska – ta z kolei nadaje się świetnie do naleśników, a także ciast na parze czy ciast smażonych typu pączki, faworki, itd,
  7. mąka pszenne chlebowa służy do wyrobu chleba, ale też nada się na ciasto do pizzy czy bułek,
  8. mąka luksusowa – to mąka, która najlepiej sprawdzi się podczas lepienia pierogów, makaronów,także można ją dodawać do ciast drożdżowych i do chleba tostowego.

Kasza kuskus w kuchni

Pszenica w kuchni w formie kaszy kuskus? Jak najbardziej! Kuskus wywodzi się z języka arabskiego i oznacza rozbijać. To jest ich tradycyjne danie, tradycyjny produkt, który kochają. Jest połączeniem cech makaronu oraz kaszy. To małe, 1 mm okrągłe ziarenka, które otrzymuje się z pszenicy twardej.

Zobacz: Soczewica czerwona – właściwości i zastosowanie. Jak gotować i z czym ją jeść?

Kuskus należy gotować na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, aby przeszedł aromatem lub zalewa się go we wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby napęczniał. Jak dobrze przygotować kaszę? Przede wszystkim pilnować, aby nie rozgotowała się we wrzątku. Powinna być sypka i można ją podawać z różnymi dodatkami. Tradycyjnie w krajach arabskich podawana jest z baraniną oraz warzywami, ale w wysokorozwiniętych krajach jest też podawana z rybą, tofu, a nawet dynią czy cukinią. Często jest serwowana jako danie podsmażane z warzywami i kurczakiem.

Zastosowanie pszenicy w kuchni
Zastosowanie pszenicy w kuchni

Makaron pszenny w kuchni

Makaro pszenny w dzisiejszych czasach powstał dzięki cywilizacji włoskiej oraz chińskiej. W Azji powstał pomysł, aby stworzyć cienkie nitki ze zmielonych ziaren pszenicy, które są dziś nazywane makaronami udon czy ramen, natomiast we Włoszech stal się ten rodzaj numerem 1 i dzięki nim rozpowszechnił się na cały świat!

Makaron pszenny króluje w wielu domach i to nie tylko Włoskich, ale i na całym świecie. Do wyboru mamy wiele wzorów, czy to długie nitki, czy też kokardki, muszelki i wiele innych. Ale warto wspomnieć, że mamy też różne odmiany makaronu pszennego. A chodzi tu o rodzaje, takie jak:

  • zwykły,
  • pełnoziarnisty – powstaje z mąki pszennej z pełnego przemiału, jest ciemniejszy i twardszy po ugotowaniu,
  • jajeczny – dodanie jajek sprawia, że makaron jest bardziej żółty, ma więcej tłuszczu, przez co jest delikatniejszy po ugotowaniu,
  • suchy – ma długi okres ważności, bo nawet do 3 lat! Wymaga długiego gotowania we wrzątku, zwykle kilka minut, około 8 do 15 minut w zależności od rodzaju.
  • świeży – musi być przechowywany w lodówce, ma krótki okres ważności, do około 2 tygodni, gotuj się go do 5 minut.

Niestety w dzisiejszych czasach makaron pszenny uważany jest za szkodliwą „białą śmierć” i zastępuje się go zdrową żywnością typu makarony orkiszowe, kukurydziane czy też orkiszowe, gryczane czy żytnie. To wszystko ma być rzekomo zdrowsze. Czy rzeczywiście makaron pszenny jest aż tak niezdrowy? Pierwszą wątpliwością jest chociażby to, że króluje on szczególnie w kuchni włoskiej, uważany za zdrowy i nieodłączny element tej kultury i kuchni śródziemnomorskiej. Co ważne zawarty w nim gluten nie jest powszechnie szkodliwy i powinny go unikać tylko te osoby, które rzeczywiście mają problemy z nietolerancją pokarmową i mają alergie.

Kaszka manna w kuchni

Pszenica w kuchni może też występować w formie kaszki manny. Inaczej nazywamy ją grysik. Jak powstaje ta kasza? Jest otrzymywana poprzez odsiewanie grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Podczas przemiału zostaje wiele cząstek bielma mącznego. Zostają one poddane procesowi oczyszczania i tak oto powstaje kaszka manna.

Sprawdź: Kasza jaglana – właściwości i zastosowania kulinarne jagły

Niestety posiada ona niewiele błonnika, witamin czy minerałów, za to jest bogata w skrobię i zawiera gluten. Witaminy, jakie w niej występują to m. in. witamina C, B6, A, B12, E, kwas foliowy. Posiada też miro oraz makro elementy jak: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, selen, żelazo, miedź, cynk czy mangan.

Pszenica w kuchni - opinie
Pszenica w kuchni – opinie

Kaszka manna posiada swoją odmianę w postaci kaszy preparowanej. Jest to produkt błyskawiczny do przygotowania. Podlega procesowi obróbki termicznej, która z kolei doprowadza do sklejenia się ziaren skrobi i tak powstaje szybko ugotowana kasza. Jest jedną z popularniejszych potraw dla dzieci, ponieważ jest lekkostrawna i mogą ją też jeść osoby, które mają problemy z układem pokarmowym. Najczęściej jest podawana w formie słodkiej, z jakimś dżemem, sokiem z malin czy kakaem. Może być też podawana w formie zupy mlecznej. W formie wytrawnej może służyć jako zagęstnik do zupy krupnik, koletów, pasztetów, a także czasem zamiennie stosuje się ją jako tarta bułkę do posypania formy na ciasto

Ciecierzyca – właściwości i zastosowania cieciorki. Jak gotować ciecierzycę? Coś dla Ciebie? Zobacz!

Pszenica w kuchni – opinie

Pszenica w kuchni? Co Wy sądzicie w tym temacie? Jakie jest Wasze ulubione zastosowanie tego zboża w jadłospisie? Co lubicie najbardziej? A może macie sprawdzone przepisy, którymi chętnie podzielicie się z innymi? Jak najbardziej lubicie jeść pszenicę? Jakie według Was ma najlepsze właściwości? Wiecie co dobrego nam daje? Podzielcie się z nami opinią! Czekamy na Was w sekcji komentarzy! Zapraszamy do dyskusji!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Lodówka do 2000 zł
  • Pszenica w kuchni
  • Jakie warzywa i owoce mają najwięcej witaminy C?
  • Miód manuka – jakie ma właściwości? Jak go jeść?
  • Ciecierzyca – właściwości i zastosowania cieciorki. Jak gotować ciecierzycę?

Kategorie

  • Lodówki
  • Rodzaje miodów
  • Rośliny w kuchni
  • Superfood
©2022 Głodomorek / Smacznie i z pasją | Powered by SuperbThemes & WordPress