Menu
Głodomorek / Smacznie i z pasją
Głodomorek / Smacznie i z pasją

Kategoria: Rośliny w kuchni

Zastosowanie pszenicy w kuchni

Pszenica w kuchni

Napisano dnia 4 marca 20225 marca 2022

Pszenica w kuchni to obecnie bardzo popularny dodatek do posiłków. Zyskuje coraz więcej zwolenników, dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym. Z tego zboża powstaje wiele produktów spożywczych, które możemy spożywać codziennie. Ich przygotowanie nie jest trudne. A za to smaczne daina powstają, gdyż pszenica ma delikatny i słodki smak. Zawiera dużo białka, błonnika, potrzebnego do trawienia i…

Jakie warzywa i owoce mają najwięcej witaminy C - glodomorek.com.pl

Jakie warzywa i owoce mają najwięcej witaminy C?

Napisano dnia 14 lutego 2020

Witamina C, określana również jako kwas askorbinowy to związek chemiczny mające duże znaczenie dla naszego organizmu. I chociaż nie potrafimy wytwarzać witamin to istnieje wiele źródeł, w których możemy znaleźć ten cenny i chętnie wykorzystywany w różnych dziedzinach przemysłu składnik. Jednak dostarczanie witaminy C to jedno, ale skąd mamy wiedzieć w jakiej żywności znajdziemy jej…

ciecierzyca - glodomorek.com.pl

Ciecierzyca – właściwości i zastosowania cieciorki. Jak gotować ciecierzycę?

Napisano dnia 9 stycznia 2020

Ciecierzyca z wyglądu przypomina znany większości osób groch. Ma jednak ona znacznie więcej wspólnego z nim niż wyłącznie to. Cieciorka należy do rodziny roślin bobowatych, tak samo jak wspomniany groch czy soczewica. Czym dokładnie jest ciecierzyca? Jakie są jej właściwości? Jak gotować cieciorkę? Czytajcie dalej.

soczewica czerwona - glodomorek.com.pl

Soczewica czerwona – właściwości i zastosowanie. Jak gotować i z czym ją jeść?

Napisano dnia 16 grudnia 2019

Chociaż soczewica niektórym osobom może kojarzyć się z niezbyt smaczną zupą podawaną w pewnej bajce dwóm Galom to rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Odpowiednio przygotowana soczewica jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Potrafi ona dostarczyć naszemu organizmowi wielu witamin i składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi do funkcjonowania. Czym dokładnie jest czerwona soczewica? Jak ją…

©2022 Głodomorek / Smacznie i z pasją | Powered by SuperbThemes & WordPress