Pszenica w kuchni to obecnie bardzo popularny dodatek do posiłków. Zyskuje coraz więcej zwolenników, dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym. Z tego zboża powstaje wiele produktów spożywczych, które możemy spożywać codziennie. Ich przygotowanie nie jest trudne. A za to smaczne daina powstają, gdyż pszenica ma delikatny i słodki smak. Zawiera dużo białka, błonnika, potrzebnego do trawienia i…
Kategoria: Rośliny w kuchni

Jakie warzywa i owoce mają najwięcej witaminy C?
Witamina C, określana również jako kwas askorbinowy to związek chemiczny mające duże znaczenie dla naszego organizmu. I chociaż nie potrafimy wytwarzać witamin to istnieje wiele źródeł, w których możemy znaleźć ten cenny i chętnie wykorzystywany w różnych dziedzinach przemysłu składnik. Jednak dostarczanie witaminy C to jedno, ale skąd mamy wiedzieć w jakiej żywności znajdziemy jej…

Ciecierzyca – właściwości i zastosowania cieciorki. Jak gotować ciecierzycę?
Ciecierzyca z wyglądu przypomina znany większości osób groch. Ma jednak ona znacznie więcej wspólnego z nim niż wyłącznie to. Cieciorka należy do rodziny roślin bobowatych, tak samo jak wspomniany groch czy soczewica. Czym dokładnie jest ciecierzyca? Jakie są jej właściwości? Jak gotować cieciorkę? Czytajcie dalej.

Soczewica czerwona – właściwości i zastosowanie. Jak gotować i z czym ją jeść?
Chociaż soczewica niektórym osobom może kojarzyć się z niezbyt smaczną zupą podawaną w pewnej bajce dwóm Galom to rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Odpowiednio przygotowana soczewica jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Potrafi ona dostarczyć naszemu organizmowi wielu witamin i składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi do funkcjonowania. Czym dokładnie jest czerwona soczewica? Jak ją…