WŁOSKI SOS POMIDOROWY

Ten sos jest rewelacyjny. Tak, zdaję sobie sprawę, że brzmi to mało skromnie jednak nie jest to tylko moje zdanie lecz wielu osób, które jak wiem, miały przyjemność go kosztować. Jest niesamowicie prosty, szybki i jak zwykle przepyszny. Składa się z zaledwie czterech głównych składnikiów…ale na tym właśnie polega jego wyjątkowy smak…jak i smak większości włoskich dań. Prostota zazwyczaj przynosi rewelacyjne skutki. Zróbcie ten sos raz a zapewniam, że stanie się on Waszym ulubionym. Można go stosować do wszystkiego. Do smarowania pizzy, tortilli, bruschetty, jako dip do pizzy, czy dodatek zamiast ketchupu lub baza do dań wszelakich wymagających sosu pomidorowego. Zastosowanie jest bardzo szerokie. A co jest świetne, to to, że można przygotować latem większą ilość tego sosu, zapakować do słoików i mieć przez zimę własny, naturalny sos gotowy do użycia. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 2 puszki po 400g pomidorów krojonych (wersja zimowa )
  • świeże pomidory ( wersja letnia)
  • 6 ząbków czosnku
  • garść liści świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obieramy i siekamy ( nie trzemy, nie wyciskamy tylko siekamy:) czosnek. Do rondla wlewamy 3-4 łyżki oliwy jak najlepszej jakości (od tego w dużej mierze zależy smak sosu) i dodajemy posiekany czosnek. W tym momencie zaczynamy podgrzewać na małym ogniu oliwe z czosnkiem. Dzięki temu czosnek zdąży uwolnić swoje aromaty i odda go potrawie. W między czasie listki bazylii układamy w stosik, zwijamy bardzo ciasno i drobno siekamy. Gdy czosnek zacznie nabierać złotego koloru dodajemy bazylię, smażymy ok. 30 sekund i dodajemy pomidory. Dosalamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i pozwalamy sie gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie przelewamy do miseczki, studzimy i stosujemy do wszystkiego na co będziemy mieli ochotę:)

Smacznego !!!

 

Incoming search terms:

  • dip pomidorowy
  • włoski sos pomidorowy
  • sos włoski
  • włoski sos do pizzy
  • włoski sos pomidorowy do pizzy
  • sos pomidorowy włoski
  • wloski sos pomidorowy
  • sosy pomidorowe
  • sos wloski
  • sos pomidorowy wloski
Ten wpis został opublikowany w kategorii DIPY I SOSY. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

14 odpowiedzi na „WŁOSKI SOS POMIDOROWY

  1. Pingback: WŁOSKA TORTILLA | Głodomorek

  2. Pingback: KWADRATOWA PIZZA WIELOSMAKOWA | Głodomorek

  3. Siostra pisze:

    Braciszku, powinieneś zrobić wersje letnia tego sosu, u mnie w restauracji robią litry pomidorowego sosu- Świeże pomidory gotować na małym ogniu pare godzin, z różnymi ziołami, na 100% świeżą bazylią i czosnkiem. Jest NIESAMOWITĄ bazą do wszystkich innych potraw z sosem pomidorowym :)

  4. Głodomorek pisze:

    Siostra:) Już zaktualizowałem ten przepis. Pierwotnie chodziło o szybkość przygotowania podczas przygotowywania innej potrawy stąd pomidory z puszki, które są równie dobre. Ale jasne, latem można się pobawić przygotować samemu większą ilość i zasłoikować i wtedy tylko otwierac sobie gotowy sosik. Reszta bez zmian czyli czosnek i bazylia wszystko świeże i najlepiej samemu chodowane, zwłaszcza bazylia:)

  5. Głodomorek pisze:

    A swoją droga masz rację, przygotuję wersję letnia specjalnie do zawekowania na zimę i udostępnie przepis:D

  6. Shinju pisze:

    Jestem zdecydowaną zwolenniczką sosów na prawdziwych pomidorach (puszkowych lub świeżych) – takie są najlepsze :D Świetny pomysł z tym zasłoikowaniem na zimę :)

  7. Małgosia pisze:

    Sos jest przepyszny, bardzo nam smakował! Świetnie pasował do klopsików z mozarellą. Zrobiłam ze świeżych, dojrzałych w słońcu pomidorów i z bazylią z własnego ogródka :) Zastanawiam się poważnie nad zapasteryzowaniem kilku słoiczków tego pysznego sosu na zimę, pozdrawiam i dziękuję :)

  8. Pingback: PIZZA - PRZEPIS SZYBKI I SMACZNY - Glodomorek

  9. Raff pisze:

    heja!
    sos sie nazywa all arrabbiata i z tym sloikowaniem nie ma co przesadzac, sos sie robi o polowe szybciej niz sie makaron gotuje wiec nie warto brudzic sloika :)

  10. Przemek.:Glodomorek:. pisze:

    Raff zastosowań tego sosu jest bez liku :) Co dosłoikowania, latem możesz zrobić tego większą ilość i zasłoikować…wtedy masz sos jeszcze szybciej bez brudzenia noża i deski:)
    Przemek.:Glodomorek:. ostatnio opublikował..„CHLEB” MIODOWY Z RODZYNKAMIMy Profile

  11. nashville seo pisze:

    Aw, this was a very nice post. Spending some
    time and actual effort to produce a really good article… but what can I say…
    I hesitate a lot and never manage to get nearly anything done.
    nashville seo ostatnio opublikował..nashville seoMy Profile

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge